Vitec Avoine toteuttaa verkkosivustoja nyt myös WordPress-julkaisujärjestelmällä! Tutustu: Avoine Verkkopalvelut

Google Analyticsillä enemmän ymmärrystä nettisivuista ja järjestöstänne

Jos verkkopalvelua halutaan jatkuvasti kehittää, on kävijädata kehitystyön tukena korvaamattoman arvokasta. Dataa voidaan kerätä useilla palveluilla, joista Google Analytics on yksi.

Mikä Google Analytics on ja miksi sitä kannattaa käyttää

Google Analytics on laaja, Googlen ilmaiseksi tarjoama ohjelmisto, joka kerää dataa kävijöiden liikkeistä verkkosivuilla. Analyticsiä käyttävät monenlaisten verkkosivujen ylläpitäjät ja myös järjestöt ja yhdistykset voivat hyötyä sen käytöstä.

Yksinkertaisimmillaan Analytics antaa vastauksia peruskysymyksiin kuten kuinka paljon liikennettä tietyillä sivuilla on, kauanko keskimäärin sivuja katsotaan tai miten käyttäjät ylipäätään löytävät verkkosivuille. Analytiikan mahdollisuudet ovat kuitenkin hyvin paljon laajemmat.

Analyticsiä voi silti hyödyntää myös melko kevyesti ilman kuukausien mittaista opiskelua vain tutustumalla keskeisiin peruskäsitteisiin ja alkamalla rohkeasti tutkia sen keräämää dataa.

Rekisteröidy ja hae Analytics-tunniste

Google Analytics otetaan käyttöön oman Google-tilin kautta. Jos käytät Gmailia tai muita Googlen sovelluksia, on sellainen sinulla jo olemassa. Itse Analyticsin käyttöönotto tapahtuu rekisteröitymällä osoitteessa google.com/analytics Google-tilisi avulla.

Kun olet rekisteröinyt Analytics-tilin, on sinun kerrottava Analyticsille mikä sivusto liitetään tiliisi. Yksinkertaisin tapa tehdä tämä on kopioida ja liittää Analytics-tunniste (UA-alkuinen numerosarja) sille varattuun kenttään sivustollanne. Tämä on mahdollista useimmilla Avoinen toimittamilla ProcessWire-sivustoilla ja kaikilla Yhdistysavain-sivustoilla. Jos tunnisteen liittäminen ei ota onnistuakseen, voit myös ottaa yhteyttä asiakaspalveluun. Tämä koodinpätkä on Analyticsin seurantatagi, jonka palvelu välttämättä tarvitsee toimiakseen.

Oikeustasot kuntoon

Kun Analytics on asennettu, kannattaa viipymättä luoda tarvittavat näkymät ja perehtyä lyhyesti oikeushallintaan. Oikeuksien osalta Analytics on kolmitasoinen: käyttäjällä voi olla oikeus koko tiliin,  tiliin liitettyyn sivustoon tai pelkästään sivuston johonkin näkymään.

Vaikka samalla tilillä voidaan hallinnoida useampia sivustoja, ei jokaisella käyttäjällä tarvitse olla pääsyä jokaisen sivuston tietoihin. Sama pätee näkymiin. Tämän lisäksi kannattaa ruksata huolellisesti myös kohdat, jossa määritetään myös oikeudet esimerkiksi muiden käyttäjien luomiseen, jotta käyttöoikeuksien jakaminen onnistuu tarvittaessa sujuvasti.

Luo sopivat näkymät

Analytics kerää dataa koko ajan. Ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukaista käsitellä aina edustavaa otosta koko kävijäliikenteen datasta, vaan useimmiten tarkasteltava data on jo ennakkoon suodatettua – siitä saatetaan esimerkiksi poistaa kaikki oman organisaation sisäiset IP-osoitteet, jotta ne eivät vääristäisi liikenteen tilastointia. Näkymälle asetetut suodattimet ovat kuitenkin luonteeltaan pysyviä siinä mielessä, että kun suodatin on kerran asetettu käyttöön, ei suodattimella poissuljettu data keräänny lainkaan kyseiseen näkymään. Suodattimet ovat peräkkäisiä  - kun yksi suodatin on poistanut datasta jotakin, on seuraavassa käsittelyvaiheessa vain edellisen suodattimen jäljelle jättämä data. Kannattaa siis myös huomioida missä järjestyksessä suodattimet suoritetaan näkymässä, jota tulet käyttämään päivittäin.

Voi kuitenkin tulla tilanne, jossa haluat, että käytettävissä on kaikki alkuperäinen data sellaisenaan ilman mitään muutoksia. Tätä varten kannattaa pitää yhtenä näkymänä se, mitä näet Analyticsissa, kun otat sen käyttöön ensimmäistä kertaa. Tästä voit kopioida muut näkymät, jotka muokkaat mieleisiksesi.

Kolmanneksi näkymäksi kannattaa yleensä luoda testinäkymä, jossa erilaisten suodattimien toimintaa on mahdollista kokeilla ilman että se vaikuttaa muissa näkymissä käyttämääsi dataan. 

Vaikka käyttöönotto onkin pääpiirteittäin samankaltaista kaikilla uusilla Analyticsin käyttäjillä, on jokaisen keksittävä miten Analytics voi toimia juuri hänelle. Erilaisia mittaamisen tapoja ja niissä huomioitavia asioita tarkastelemme seuraavassa blogikirjoituksessa.